donderdag 24 februari 2011

Het vervolg

Maandag, de ochtend begint alweer vroeg met het roepen van de Hadada, de grijze ibis. Eerst een ontbijtje op de veranda en dan in het busje naar Klein Constancia.

Op slecht een 20 minuten rijden komen we dan in de wereld van de wijnen. Een uitgestrek landschap tegen de bergen en dus goed beschut tegen allerlei weersinvloeden.

De wijnmaker Adam Mason met zijn hondje zal ons persoonlijk rondleiden. Daarvoor gaan we met de Zuid-Afikaanse pickup een 4X4 het terrein in en hij die het nog niet wist weet nu waarom je dan beter niet tegen een rol beugel kan gaan staan want hier zijn de gaten in het pad echt gaten dus is het stevig heen en weer geschud worden. Vol passie verteld ons waarmee hij bezig is en wat hij verwacht wat de toekomst ons hier zal gaan brengen nieuw technieken worden geintroduceerd zolang het de kwaliteit maar ten goeden komt.
Hetis opmerkelijk dat het hier van oudshet enkel gind om de Sauvignon Blanc en de Vin de Constance, die machtige zoete wijn. Tegenwoordig wordt er ook volop gewerkt met blauwe soorten en dus is er ook prima rode wijn van dit estate die gemiddeld 4 tot 5 sterren scoren in de Paltters. Wil je hier meer van zien klik dan op het volgende adres: KC - Platters.


Vanaf bijna het hoogste punt in de wijngaarden heb je na die turbulente rit dan ook een magnifiek uitzicht over het landgoed. En terwijl Adam verteld komt onze geschiedenis weer voorbij want dat is wel duidelijk de Hollanders hebben een zeer grote invloed gehad samen met de Engelsen als het gaat om de ontwikkeling van de Kaap.

Prachtig om te zien hoe men hier met het water omgaat maar ook hoe veel invloed de bergen hebben en hoe specifiek dit bepalend is voor de keuze van de druivenrassen die men gebruikt voor hun wijnen.


 Als we dan weer terug zijn op de winery worden we rondgeleid door de productie area die klaar staat om de druiven in ontvangst te nemen. Links en rechts zie je al enkele huizen oogsten hier wachten ze nog even maar de spanning is voelbaar. Alls is spik en span en in topconditie om de druiven die bijna zover zijn te ontvangen. Zonder dat we het eigenlijk merken komen we dan aan in de Graal van één van Zuid-Afrika's beroemdste wijnen. Ooit de duurst betaalde zoete wijn te wereld. Ja, Ja dit is dan ook de kelder waar de Vin de Constance licht te rijpen en te wachten op de release.


Als we dan verder lopen komen we uit bij Duggie's dungeon een oude kerker in de gewelven van het gebouw. Nu mooi onderhouden en ingericht als proefruimte. Zo is het eens niet geweest. Want zo prettig als het er nu toeven is. Je krijgt beslist geen dorst zo hard zal het in verre verlden tijdens geweest zijn. Er zal heel anders gevloeid hebben als de wijn die wij vandaag de dag mogen proeven. Het is ook een periode die nergens weg gestopt wordt. Het mag duidelijk zijn dat de mensen zich heel erg bewust zijn van wat er hier allemaal gebeurd is. Nagenoeg ieder bedrijf heeft wel een ruimte waar aandacht besteed wordt aan dit gedeelte van de historie die nu als donkere periode wordt aangeduid.

Als we dan de witte en de rode wijnen hebben geproefd komt de Vin de Constance ter tafel. Tja dan moet ik even mij kans waarnemen om te zien of er ook een gerjipte Vin de Constance geproefd kan worden. Want als er één plak op de wereld is waar er mogelijk oudere flesjes kunnen zijn is datr hier. Adam reageert direct op mijn vraag met het halen van een exeplaar van 1995. Op de foto is goed te zien wat dit betekent voor de kleur. Echt een wereld van verschil. Ook in de smaak is er een hoop anders. Maar het blijft een imponerende wijn. Als jonge wijn geurend naar gedroogd vers hooi en stro met prachtige volle fruit tonen en een elegante lang afdronk wat een klasse. Maar dan de gerijpte versie die nog vele jaren lager had kunnen rijpen maar vandaag onze tong mag strelen. Prachtige mahonie teint, in de neus noten en tuttue ftuttie op de tong enige strakke tonen die direct gevolg worden door een aristocratische zoetheid met noten, honing, abrikozen en een héle lange afdronk. Wat een Grandeur.


Maar ja aan alles komt een eind en buiten wacht een braai in de tuin van het landgoed. Als wijnmaker moet je dus van alle markten thuis zijn want onze gastheer ontfermt zich zelf over de braai en met swung worden Lomo's, kipspiezen en worsten bereid. Vergezeld van een frisse salade en natuurlijk de klasse wijnen van Klein Constancia. A wel jullie begrijpen het wijn moet je genieten en dat hebben we hier dan ook weer gedaan onder de Zuid-Afrikaanse zomerzon met het gegak van de Nijlganzen op de achtergrond.

Goed we zitten dus vandaag in Constancia en nadat we ons opgefrist hebben staat alweer een volgend estate op ons te wachten. Ja, we zin er druk mee. Eigenlijk bijna tegenover KC dat merk je dan als je dezelfde weg weer terug rijdt maar dan links af slaat ipv recht komen we op Buitenverwachting waar Lars Maack (eigenaar) ons opwacht samen met zijn honden. Rodesian Ridgeback's, pronkruggen. Tijdens de rit er naar toe wordt ons al verteld dat deze locatie ook gebruikt is voor de film Blooddymonds en dat één van de honden daar ook in gefigureerd heeft. Wel de bewuste hond is niet meer maar er is wel een koppel prachtige jongere honden aanwezig. Als leifhebben van honden is het mooi om deze honden in hun eigen habitat te mogen gadeslaan en ja dan moet ik ook ff stoeien met het stel. Indrukwekkend maar zeer aanhankelijk en bij deze was geen spoortje narigheid waar te nemen.

Sterker in één van de bomen van de tuin zit een uil met twee jongen. Alvorens de honden los mogen wordt er eerst gekeken of de jongen niet ergens op het gazon zitten want: niet honden zijn het gevaar nee, de uil die zijn jongen beschermd pak t de honden aan en dat kan leiden tot gemene verwondingen dus op moment dat de jongen en de ouders gespot zijn mogen de honden even lekker los gaan. We vervoegen ons naar de proefkamer. Lekker geen officiëel gedoe maar gewoon lekker los clubjes om in te zitten en lekker ontspannen de wijn proeven en praten over wat hem bezig houdt. Voor al de Chardonnay springt er weer uit dat is en blijft toch één van ded specialiteiten van dit huis niet voor niets behorend tot de top 5 van Zuid-Afrika.

En tja als het buiten donkerder en koeler begint te worden mogen we ons begeven naar het restaurant voor een mooi geblanceerd diner van een uitstekend niveau bevloeid met.............. om daarna op de veranda de koffie te genieten. Lars dank voor deze  baye mooi ervaring.

En zo komt deze dag ten einde. Morgen hebben we vrijaf en staat er voor de liefhebbers een tour op het programma. Maar daarover de in het volgende bericht meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten