dinsdag 8 november 2011

Wild

Het is ff stil geweest op dit blog maar ja het was dus gewoon te druk. Vanaf nu zal er weer met enige regelmaat wat verschijnen.

8 november, afgelopen weekend was het weer zover op diversen plaatsen in ons land werden er Hubertus vieringen gehouden. Traditioneel is dit de viering van de beschermheilige van de jacht. Een mooi gebeuren waarbij ook de dieren die ons helpen tijdens de jacht deelnemen. Met plezier denk ik terug aan de tijd dat we de viering nog konden doen op de Ginkelseheide bij Ede in het open veld onder het genot van de klanken van de jachthoorns met afsluitend het Hubertusbroodje voor de aanwezige dieren nadat deze de zegen ontvangen hadden. Of je voor of tegen bent laat ik in het midden ieder mag er het zijne van denken maar de eeuwen oude tradities in deze blijf ik bijzonder vinden. Ook vanuit het Duitse werd ik gebeld dat er een goede jacht had plaatsgevonden. Geen zieke dieren één nazoek en dat bleek een schoon afschot te zijn geweest. Dus ook daar werd na het afblazen van de jacht het signaal Hert dood geblazen waarbij de aanwezige de hoed afname uit respect voor het dier dat op het z.g tableau lag.

In deze tijd waarin biologisch hoog aangeschreven staat blijf ik van mening dat een eerlijk stukje wild wat op een juiste manier geoogst is toch eigenlijk het sunnum is van bio. Daarom vandaag een wildrecept uit de oude tijd. dit recept heb ik gevonden in een kookboek uit 1949.

Ragout van wild:

1kg diversen wild vlees (stoofvlees), 100 gr rookspek, 3 uien, 10 gr zout, 40 gr bloem, 1 el wijnazijn wit, 1 laurierblad, peper, 2 el rode wijn, 1/2 teentje knoflook.

Het vlees goed zuiver maken en in niet te kleine stukjes snijden blancheren en afspoelen met koud water en laten uitlekken. Het rookspek klein snijden de uien en de knoflook ook kleinsnijden en fruiten met het laurierblad. Het vlees inwrijven met zout en peper en toevoegen aan het ui mengsel en dan een 1/2 uur smoren. Het vlees wordt dan aan de buitenkant langzaam bruin. Dan, het vlees uitnemen. Toevoegen aan de fond, de wijn aangelengd met het bloem daarna toevoegen 4/3 liter water en het azijn en dit geheel 15 - 20 minuten inkoken (zachtjes) hierna passeren door de fijne zeef en het vlees weer toevoegen. Laat dan het geheel zachtjes gaar stoven.

Serveren klassiek met puree met kastanjes, Rode kool, stoofpeertjes, spruitjes, paddestoelen.  Ook bij rijst of een grove lint macaroni is dit zeker een succes.

Serveer een lekker glas rode wijn hierbij b.v. de Boschendal Lanoy uit Zuid-Afrika deze is bij de goede wijnhandel zeker verkrijgbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten